• 2106049405
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μέθοδος Στεγνής Βελόνας

  Η θεραπεία με την μέθοδο της στεγνής βελόνας είναι μία προηγμένη και εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία του μυοπεριτοναϊκού πόνου.
  Πρόκειται για την εφαρμογή και την εισαγωγή λεπτών βελονών στο μυοσκελετικό σύστημα, με σκοπό την απενεργοποίηση και την απευσθητοποίηση των σημείων ενεργοποίησης (trigger points) που προκαλούν εκτεταμένο πόνο, αδυναμία και διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών.

Τι είναι ένα σημείο ενεργοποίησης (trigger point)

Ο όρος  σημείο ενεργοποίησης (trigger point) επινοήθηκε το 1942 από την Δρ Janet Travell για να περιγράψει ένα κλινικό εύρημα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Ο πόνος που σχετίζεται με διακριτό, ευερέθιστο σημείο στο σκελετικό μυ ή στην περιτονία, που δεν προκαλείται από την οξύ τοπικό τραύμα, φλεγμονή, εκφύλιση, νεοπλασία ή λοίμωξη.

• Το επώδυνο σημείο μπορεί να γίνει αισθητό ως τεταμένη δέσμη μέσα στο μυ, και μια απάντηση σύσπασης μπορεί να προκληθεί από τη διέγερση του σημείου ενεργοποίησης.

• Η ψηλάφηση του σημείου ενεργοποίησης αναπαράγει τον πόνο του ασθενούς, και ο πόνος ακτινοβολεί σε μια τυπική διανομή των συγκεκριμένων μυών που φιλοξενούν το σημείο ενεργοποίησης.

Παθογένεση

Υπάρχουν διάφοροι ιστοπαθολογικοί μηχανισμοί για την ανάπτυξη των σημείων ενεργοποίησης, αλλά δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι το οξύ τραύμα ή οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός σημείου ενεργοποίησης. Η έλλειψη άσκησης, η παρατεταμένη κακή στάση του σώματος, η έλλειψη βιταμινών,οι διαταραχές του ύπνου, τα προβλήματα στις αρθρώσεις μπορεί να προδιαθέτουν για την ανάπτυξη των μικροτραυματισμών.  Οι επαγγελματικές ή οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες που παράγουν επαναλαμβανόμενη πίεση σε ένα συγκεκριμένο μυ ή μιας ομάδας μυών συχνά προκαλούν χρόνιο στρες στις μυικές ίνες, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων σημείων.

Οι ασθενείς που έχουν σημεία ενεργοποίησης αναφέρουν συχνά περιφερειακό, επίμονο πόνο που συνήθως οδηγεί σε μειωμένο εύρος της κίνησης αυτών των μυών Συχνά,επηρεάζονται οι μύες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση στάση του σώματο,δηλαδή οι μύες του αυχένα, του ώμου, και της πυελικής ζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του άνω τραπεζοειδή, σκαληνού, στερνοκλειδομαστοειδή, ανελκτήρα της ωμοπλάτης, και τετράγωνου οσφυικού . Αν και ο πόνος συνήθως σχετίζεται με τη μυϊκή δραστηριότητα, εντούτοις μπορεί να είναι σταθερός και δεν ακολουθεί μία δερμοτομιακή κατανομή .Οι ασθενείς αναφέρουν λίγα συστηματικά συμπτώματα, και συναφά σημεία, όπως η διόγκωση της άρθρωσης και τα νευρολογικά ελλείμματα σε γενικές γραμμές απουσιάζουν κατά τη φυσική εξέταση.

Στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, το σύνδρομο του μυοπεριτοναϊκού πόνου με τα σημεία ενεργοποίησης μπορεί να εκδηλωθούν ως κεφαλαλγία τάσεως, εμβοές, κροταφογναθικός πόνος, οφθαλμικά συμπτώματα, και ραιβόκρανο. Ο πόνος στο άνω άκρο είναι συχνά αναφερόμενος και ο πόνος στους ώμους μπορεί να μοιάζει με σπλαχνικό πόνο ή να μιμείται τενοντίτιδα και θυλακίτιδα.. Στα κάτω άκρα, τα σημεία ενεργοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στον τετρακέφαλο και στους μυς της γαστροκνημίας και μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιορισμένο εύρος κίνησης στο γόνατο και τον αστράγαλο. Τα υπερευαίσθητα σημεία στον μέσο και στο μεγάλο γλουτιαίο ,συχνά αναπαράγουν έντονο πόνο στην οσφυική σπονδυλική στήλη.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος της στεγνής βελόνας

Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί. Με τα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι το μακροπρόθεσμο θεραπευτικό όφελος οφείλεται στο μηχανικό ερέθισμα της ίδιας της βελόνας. Όταν ένα άκρο της βελόνας χτυπά ένα σημείο ενεργοποίησης, ο μυς αντιδρά με μία -τοπική σύσπαση-local twitch.

Αυτή η τοπική σύσπαση είναι ακούσια. Έχει αποδειχθεί ότι η εκμαίευση των τοπικών απαντήσεων σύσπασης είναι η πιο σημαντική πτυχή για την απόκτηση ενός επιτυχημένου θεραπευτικού αποτελέσματος για την απενεργοποίηση των σημείων ενεργοποίησης. Υπάρχουν μια σειρά από υποθέσεις ως προς τους λόγους για τους οποίους η μέθοδος της στεγνής βελόνας λειτουργεί. Ο στεγνός βελονισμός και οι επόμενες τοπικές αντιδράσεις σύσπασης μπορεί μηχανικά να διαταράξουν τη φυσιολογική σύσπαση του σημείου ενεργοποίησης. Η στεγνή βελόνα διεγείρει ορισμένους νευρολογικούς αισθητήρες στο σώμα που διαμορφώνουν τα σήματα πόνου.Ο στεγνός βελονισμός και οι επόμενες τοπικές αντιδράσεις σύσπασης μπορεί να προκαλέσουν θετικές τοπικές βιοχημικές αλλαγές και να οδηγήσουν σε αύξηση της ροής του αίματος.

Πόσο καιρό παίρνει η διαδικασία για να λειτουργήσει

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση του πόνου και η βελτίωση της κινητικότητας είναι άμεση. Συνήθως, μπορεί να χρειαστούν μερικές συνεδρίες θεραπείας για μια διαρκή θετική επίδραση.


Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης

-Occupational Health& Safety Specialist

-Bsc Physiotherapy & Sports Science

-Orthopaedic Manual Therapist

-Back Mechanic Specialist

 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


Please publish modules in offcanvas position.